The picture of Dorian Gray


"And Beauty is a form of Genius - is higher, indeed, than Genius, as it needs no explanation. It is of the great facts of the world, like sunlight, or springtime, or the recletion in dark water of that silver shell we call the moon. It cannot be questioned. It has its devine right of sovereignty. It makes princes of those who have it."

I natt läste jag ut Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde, en av många engelska klassiker som jag plockade på mig i New York. Jag har hållit på med den under säkert en månad nu, så det var skönt att äntligen läsa klart den sista meningen. Engelska klassiker är inte precis något man tar med sig på tunnelbanan och ströläser medan man väntar på tåget.

Jag tänker inte slösa tid på att ingående berätta vad den handlar om, för om ni vill veta det kan ni lätt få tag på info själva (google is out best friend liksom). För mig handlar boken om skönhet och priset man betalar för det, om stolthet och om hur ytliga vi är i våra personbedömningar, om än omedvetet. Den handlar om rellationer och hur lätt dom kan försummas.

Oscar Wilde blev 1895 åtalad för att vara homosexuell, vilket på den tiden var straffbart i Storbrittanien. Hans dom var två år av straffarbetet. Och visst märker man att Oscar Wilde tänkte annorlunda än många andra författare på den tiden - trots att alla stora karraktärer i boken är män så är deras rellationer beskrivna på ett sätt som kan jämföras med kärlek. Det var ingen annan som skrev på det sättet, på den tiden, och Oscar Wilde fick betala ett pris för att vara annorlunda.

Jag älskar den här boken. Självklart kan man läsa den på svenska, men jag tror att lite av det där vackra potiska som finns i engelskan försvinner då.


Kommentarer
Skrivet av: westernbloggen/kristin

ska lätt läsa den boken! på engelska också. fan vad perfect när jag snart ska plugga engelska B och allt!

2011-09-06 22:20:50
Blogg: http://westernbloggen.blogg.se/kristin

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (kommer inte synas, don't worry)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0